Carl och Margareta Hermelins älskade gård har gått i släkten sedan 1863 och fått sitt namn av en asagud. Thorsvi sjuder av liv och är en aktiv gård under ständig förändring.
Carl och Margareta driver Thorsvi gård som funnits i familjens ägo i över 150 år. Här har Carl växt upp tillsammans med sin far och mor, Adolf och Elisabeth, och sina tre yngre bröder. En sommar för 16 år sedan var det dags för Margareta och Carl med
familj att flytta upp från en av flyglarna in i stora huset. De trivdes direkt.
– Vi tycker verkligen om huset. Rummen är inte för stora och det är lätt att få det hemtrevligt, säger Margareta.
Clik here to view.

I matsalen är det dukat för höstmiddag. Matsalsbord och stolar har funnits länge i familjen, skåpet är ett gammalt mästerstycke, servisen är Blå vinge från Rörstrand.
I samband med inflyttningen renoverades
köket och fick en ny disposition. Alla ledningar och stammar byttes, badrum renoverades, golv slipades, parkettgolv lades in i salongen och väggarna målades. De flesta möblerna är arvegods eller har köpts genom internauktioner.
– När vi flyttade in trodde vi först att det skulle bli svårt att möblera upp alla ytor. Vi har i alla fall några stora mattor att lägga in, tänkte vi, men vips så har man plötsligt ett helt bohag, säger Margareta.
Hennes intresse för möbelhistoria och inredning kommer väl till pass i såväl hemmet som den egna inredningsbutiken som hon driver på gården.
Clik here to view.

Lampbord och matta är inköpta på auktion. Soffa och soffbord kommer från lokala möbelbutiker. Målningen är av Jonas Nilsson.
– Jag tycker att det är roligt att möblera om och ser det som en utmaning att använda samma möbler men att arrangera om dem på nya sätt.
I salongen står en stilig kolonnkakelugn i turkos och vitt. Här umgås familjen gärna efter middagarna. Från salongen blickar man ut mot den sluttande herrgårdsparken och hagmarkerna. En bit bort möter de gröna hagarna Mälarens vikar. I parken står ett sött lusthus med vita snickerier och koppartak, en födelsedagspresent som Margareta fått av Carl. Herrummet är en annan trivsam salong med platsbyggd paneldivan. I det så kallade flygelrummet, salongen intill herrummet, är väggarna klädda med hundraåriga blåblommiga tapeter och golvet är av lika gamla korkplattor.
Clik here to view.

Paneldivanen med bokskåpen i herrrummet platsbyggdes i början på 1900-talet. Skinnfåtöljerna och det engelska skrivbordet är inköpta på auktion.
Carl var intresserad av gårdens lantbruk redan som liten, så valet att studera till lantmästare i Alnarp låg nära till hands. I dag driver han lantbruket tillsammans med sina anställda. Gården bedriver ekologisk nötdjursproduktion och spannmålsodling, och har även skog. En av flyglarna – det gamla brygghuset – används delvis som festlokal och här driver Margareta sin butik där hon säljer allt från vackra tyger till inredningsdetaljer.
Gården är fylld av liv och aktivitet och här samlas familjen kring jular, jakter och sommarfester där roliga anekdoter från gamla tider gärna lyfts fram.
Gården har fått sitt namn av den fornnordiska åskguden Tor. Och ”vi” i namnet syftar på offerplats.
Vackra höstdagar njuter Carl och Margareta av att promenera i skogen med svampkorgen på armen. Kantarellerna rensas sedan vid det stora bordet i köket, intill den sprakande brasan. Familjen lät mura upp spisen i samband med att de renoverade köket.
– Vi umgås ofta i vårt stora lantkök, säger Margareta.
Hon anordnar gärna middagar och har man tur bjuder Thorsvi på mer än kantareller när jaktsäsongen drar i gång.
– Vi har en sådan trevlig jaktsamvaro tillsammans med våra granngårdar, det har vi haft i flera generationers tid, säger Carl.
Clik here to view.

Originaltapeter från början av 1900-talet och som än idag har kvar sin lyster och fina färger. Den gustavianska möbeln och spegen har funnits länge i familjen.
Mycket har skett genom tiderna och en aktiv gård som denna är i ständig förvandling. Förr i tiden fanns här en vacker trädgård som Carls farmor och farfar lät anlägga under ledning av den kända trädgårdsarkitekten Sven Hermelin. Handelsträdgård bedrevs också och julrosor och äpplen fraktades med båt från ångbåtsbryggan vidare till Stockholm. För snart tio år sedan slutade man med mjölkproduktionen. Det var ett tufft beslut, särskilt om man beaktar att många av korna hade stamtavla från släktens huvudgård, Gripenberg, varifrån de motades till Thorsvi 1863 när gården kom i familjens ägo.
Traditionerna består men samtidigt leder nya tider till förändringar och rationaliseringar. Att bo på och förvalta en gård som funnits i familjen generationer tillbaka är en livsstil och ett ansvar.
– Jag känner mig privilegierad att få förvalta den här gården. Det har bitvis varit jobbigt, men jag känner mig jättestolt och tacksam, säger Carl.
Margareta tillägger:
– Att ha kunnat ge våra barn den här uppväxten känns bra. På gården finns torp och fritidshus som sommartid fylls med släktingar, och som barnen vuxit upp tillsammans med. Och alla har fått chansen att knyta band, unga som gamla.
Clik here to view.

Thorsvi gård har 13 rum fördelade på 500 kvm.